14 lokakuuta 2016

Yö ulkona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomen latu  haastoi suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona 17.9. Me ei valitettavasti ehditty tuona viikonloppuna metsään, mutta mentiin sitten kaksi viikkoa myöhemmin. Viime vuonna yövyttiin syyskuun puolivälissä Helvetinjärvellä, tämän vuoden syysretki suuntasi lokakuun ensimmäisenä päivänä Seitsemiselle. Vuosi sitten saimme nauttia lähes kymmenen asteen yölämpötilasta, mikä oli luksusta etenkin saman vuoden heinäkuiseen viiden asteen lämpöön verratuna! Nyt varauduttiin jo etukäteen siihen että nollan hujakoille päädytään, ja näin myös kävi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Liesijärvi aamuyön tunteina juuri ennen auringonnousun alkua

Lähdimme matkaan Multiharjun parkkipaikalta ja patikoimme kuutisen kilometriä Liesijärven leirintäpaikalle. Vaikka saimme patikoida rauhassa, leirintäalueella emme olleet yksin. Leiriytyjiä oli paikalla lähes kymmenen teltallista! Nuotiotulilla tuli jutusteltua retkeilytarvikkeista, muonasta ja suunnitelmista samalla kun ruoka keittyi trangiassa ja maissit paistuivat ritilällä. Toisia retkeilijöitä oli mukava tavata, mutta kieltämättä jokin metsäyön tunnelmasta jäi uupumaan kun teltassa loikoillessa kuuli naapuriteltan asukkien kuorsauksen..

Hieman aamukuuden jälkeen nousimme katselemaan yötaivasta, tunnistamaan tähtikuvioita ja ottamaan  kuvia öisestä metsästä. Syksyllä on juuri sopivan pimeää yötaivaan ihmettelyyn, ja vaikka telttameren keskellä ei ihan erämaatunnelmaan päässytkään, on öisessä järvimaisemassa jotain erityistä. Yöhiippailun jälkeen oli mukava palata takaisin lämpimään makuupussiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka elohopea lähenteli nollaa, pärjäsimme teltassamme hyvin. Olimme varautuneet viileyteen, esimerkiksi oma uusi makuupussini oli minulle paljon sopivampi kuin edelliset. Matalan mukavuuslämpötilarajan lisäksi pussi on standardimittoja lyhyempi, mikä on täydellistä tällaiselle hukkapätkälle. Villasukat, merinovillakerrasto, collegehousut ja fleecepusakka pitivät hyvin lämpimänä. Mitä kaikkea muuta meillä sitten oli oikein mukana? Omankin muistin tueksi kokoan tähän loppuun listan tulevia reissuja varten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka kuvassa rinkat vaikuttavat todella täydeltä, ei meillä tavaraa ollut mukana oikeasti kovinkaan paljon. Käytössämme ollut jättimäinen neljän hengen teltta vei lähes koko isomman rinkan sisätilan. Se on yli kymmenen vuotta vanha ja painaa niin paljon, ettei sitä pidemmälle reissulle viitsi ottaa mukaan (jos haluaa pakata vähän vaihtovaatteita ja ruokaakin). Lyhyellä reissulla se kuitenkin tuo luksusta elämään, kun rinkatkin mahtuvat sinne sisälle mukavasti, eikä tarvitse nukkua ihan seinässä kiinni. Pidempiä reissuja varten tarvitsee kuitenkin ostaa vähintään puolet kevyempi ja pienempään pakettiin menevä teltta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kahden hengen retkivarustus. Maton päällä ne joita käytettiin, sivussa turhaksi jääneet.

Yöpyminen ja leiri1 teltta
2 rinkkaa
2 makuualustaa
2 makuupussia (cmft -2 ja cmft +10)
2 puhallettavaa tyynyä
2 istuinalustaa
2 otsalamppua
2 x crocksit

Vaatetus
2 x merinovillakerrasto
2 x lämmin pusakka (minulla fleece, miehellä villa)
2 x collegepöksyt
2 x pipo (Yllättävän tärkeä yöllä nukkuessa!)
2 x villasukat
2 kertissadetakkia
hanskat (vain miehellä)
tuubihuivi (vain minulla)

Lisäksi meillä oli tällä kertaa mukana meille molemmille vaihtovaellussukat, miehelle tuubihuivi, kalsarit ja pitkähihainen, ja minulle päälihousut. Näitä ei kuitenkaan tarvittu, ja ensikerralla emme pakkaa niitä mukaan.

Pikkusälää
Ensiapupakkaus, kosteuspyyhkeitä, nenäliinoja
Sissipuukko, peruspuukko
Hammasharja & tahna (Jos syödään ruoka samasta kiposta, voidaan jakaa hammasharjakin!)
Taskulamppu
Rannekello
Korvatulpat (miehelle)
Lämpötasku (mallia "taita tästä, niin lämmittää")
Kamera
Kännykät
Kartta, Kompassi

Yllä retkivarustuksena
Housut (miehellä)
Hame + 2x sukkahousut + säärystimet (minulla)
Vaellussukat (miehellä kahdet)
Päällystakit
Vaelluskengät
Merinokerrastopaidat

Ruokailu:2 x 1l vesipulloa
Trangia, retkilusikka, sytytin, polttoaine
Iltaruoka: Kanarisottovalmispussi + riisiä + soijaa + parmesaanojuustoa + keittojuurespussi (pakaste) sekä nuotiomaissia
Aamupuuro: 4 annospussia Elovenapuuroa + kuivattuja karpaloita + mustikkasosepussi + mysliä
Eväs: Rusinoita, pähkinöitä, tummaa suklaata, 1 snickers (Miehen yöeväs)
Maryjane

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti