17 heinäkuuta 2017

Uusi alku

Imeltyminen on kasvissa tai kasvin osassa tapahtuva tärkkelyksen hajoaminen sokereiksi, mm. viljan itämisessä imeltyminen on täysin normaali alkuvaihe ja peruna imeltyy kylmyyden vaikutuksesta. Ei ole harvinaista sekään, että imeltyminen on ihmisen aiheuttamaa osin tai kokonan: maltaiden valmistuksessa viljan imeltymistä kiihdytetään, ja eräiden ruokalajien valmistuksessa sitä aiheutetaan kokonaan tarkoituksellisesti.

Imeltäminen kuuluu suomalaiseen ruokaperinteeseen. Hämeessä tehdään imellettyä perunalaatikkoa, ja Kainuussa pistetään imellettyä perunaa Rönttösen sisään. Mämmin valmistuskin on käytännössä imeltämistä, ja oluen teossa sitä samaa kemiallista prosessia kutsutaan mäskäykseksi. Imeltäminen on makeuttamista, mutta perinteiseen malliin. Ja siitä tämä blogi sai nimensä.

Ruisleipä perinteisestä juuresta
Perinnefriikkinä olen ollut jo pitkään kiinnostunut kokeilemaan kaikenlaisia perinneruokia ja niiden tekotapoja. Jotain on tullut kokeiltuakin: Ruisleipäjuuri, imelletty perunalaatikko, piimäjuusto... Juomapuoli on enemmän miehen heiniä: parhaillaan meillä on kypsymässä mm. käsin tehty ruisolut ja 1600-luvun reseptillä tehty hunajasima.  Myös vanhat tavat ja esineet sekä kirjat kiinnostavat minua kovasti: jo lapsena luin Koiramäkeä ja pyysin Mummua kertomaan millaista oli "ennen vanhaan".

Perinteiden lisäksi luonto on toinen tärkea juttu, joka varmasti blogissakin näkyy. Retkeily, patikointi, luontokohteet kansallispuistot vetoavat meihin paljon enemmän kuin kaupunki- ja rantakohteet. Metsästystäkin haluaisin päästä joskus kokeilemaan. Näiden lisäksi harrastelen myös kirjoittamista, ratsastelua ja roolipelejä, vaikka nämä todennäköisesti jäävätkin blogissa sivuosaan.

Ruisolutta

Kesän kynnyksellä alkoi kehkeytyä ajatus: kun näitä kokeiluja tulee muutenkin tasaisin väliajoin tehtyä, miksen kertoisi niistä muidenkin iloksi? Muutaman vuoden blogitauon jälkeen tuntuu muutenkin taas siltä että on valmis jatkamaan, ja tässä olisi jotain mistä kirjoittaa. Luvassa on siis ruokaa, juomaa, perinteitä, vähän historiaa, ja ehkä myös ripaus eräilyä. Blogiin on ladattu aiemmista blogeistani tunnelmaan sopivia postauksia, joten elkää ihmetelkö vaikka tämä ei olekaan ensimmäinen postaus.
Maryjane

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti