22 huhtikuuta 2015

Harrastukseni #1: Geokätköily

Ajattelin ajankulukseni kirjoitella vähän omista harrastuksistani, ja aloittaa geokätköilystä. Olen jo aiemmin kirjoittanut ohjeita harrastuksen aloittamiseen, ja vähän statistiikkaakin olen koonnut. Geokätköily on kiva tapa ulkoilla ja oppia uutta lähiympäristöstä ja vähän kauempaakin. Se on käytännössä aarteenetsintää esimerkiksi puhelimen GPS paikantimen avulla. Aluksi tuli kerättyä kaikki mahdolliset kätköt mitä vastaan tuli, mutta nyt on lähiympäristön kätköt koluttu, ja yhteensä yli 200 löytöä tehtynä, joten sietää jo vähän miettiä, että mihin sitä viitsii lähteä kätköilemään. Yleensä automatkat suuntaavatkin nykyään vähän parempien kätköjen perään, siis sellaisten, jotka ovat muilta kätköharrastajilta saaneet hyvää palautetta.

Kevät tuo myös mukanaan hurjan geokätkönpiilotusinnon, ja kivojen kätköjen suunnittelu on yksi mukava osa harrastusta. Koska olen tullut vähän nirsommaksi etsittävien kätköjen suhteen, niin myös piilottamisissani olen tarkka. Ja varmaankin ihan hyvin onnistunut, kun kaikki piilottamani kätköt ovat saaneet suosikkipisteitä geokätköilysivustolla! Hyvässä geokätkössä on kaksi elementtiä: sijoituspaikka, ja itse purkki. Kaikkein parasta tietysti on, jos nämä liittyvät jotenkin yhteen.

Kätkön piilotuspaikka
Amerikkalaiseen tyyliin
pikkupurkki katulampun helman alla.
Piilotuspaikan pitäisi olla minusta jollakin tavalla kiinnostava. Hienot luonnonmonumentit, näköalapaikat, mukava metsälenkki tai historialliset kohteet ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja. Myös kätköpaikat, joilla on jokin tarina, ovat erittäin kiinnostavia. Ylipäänsä mielestäni parhaat kätköpaikat ovat sellaisia, joissa olisi kiva käydä vaikka siellä ei kätköä olisikaan, tai sellaisi, jotka esittelevät kiinnostavan paikan ja tarinan, jota en aiemmin tiennyt, tai joista voi oppia jotain uutta.

Etenkin kaupungeista löytyy kuitenkin kasapäin kätköjä puistonpenkkien alta, kivenkolosta ja magneetilla kiinnitettynä tavallisista sillankaiteista tai roskapöntönpohjista. Näitä on helppo piilottaa, ja myös ihan kiva etsiä silloin tällöin, mutta eivät ne jää mieleen, enkä halua siten itse sellaisia tehdä. Kaupungeissa tietysti kaikkein parhaimmat paikat on jo kätkötetty, ja kätköjen välillä pitää olla vähintään 160m. Jos haluaa jotain piilottaa, täytyy tyytyä vähemmän erikoiseen paikkaan, tai matkustaa kauemmaksi. Erikoisempien kätköviritelmien rakentaminen kaupunkeihin on myös haastavaa, sillä pitää ottaa huomioon myös se, kuinka helposti asiattomat voivat löytää kätkön esimerkiksi edellisiä kätköilijöitä seuraten.

Kätköpurkki
Tupperwarepurkki metsässä
Kätköpurkki on yleisimmin muovia, vesitiivis tupperwarepurkki tai joku vastaava. Ne sopivat käyttötarkoitukseensa, sillä kätkön pitää kestää Suomen sää ympäri vuoden ulkona niin, ettei sisällä oleva lokikirja mätäne. Ylivoimaisesti suurin osa löytämistäni kätköistä on ollut tällaisia tavallisia muovipurkkeja ilman sen suurempia koristuksia kuin "Geokätkö" teksti. Niissä ei ole mitään vikaa, etenkin jos niiden etsiminen on tuonut minut mielenkiintoiseen paikkaan, tai ihan vaan kannustanut lähtemään ulos, mutta onhan se paljon mieleenpainuvampaa löytää esimerkiksi halkopinoksi naamioitu kätkö, kuin muoviboksi.

Kätköpurkilla voi myös paikata kätköpaikan tavanomaisuutta: vähän erilaisella purkilla ja piilotustavalla voi saada kokoon mielenkiintoisen ja mieleenpainuvamman kokemuksen vähän tavanomaisemmassakin ympäristössä - myös keskellä kaupunkia!

Mielenkiintoisimpia löydöksiäni  on mm. geokätkö joka oli piilotetty kärrylliseen halkoja. Parista halosta vetämällä paljastui kuitenkin salaluukku vähän tähän tapaan. Valelinnunpönttöjä näkee paljonkin, ne on vähän kyseenalaisia, jos ei heti etäältä katsottaessa ole varma onko kyse kätköstä vai aidosta pöntöstä. Kätköpöntön oviaukko on tukittu, jotta linnut eivät vahingossa pesi sinne. Erilaisia ontoksi kaiverrettuja halkoja ja kantoja on näkynyt monenlaisia, samoin kuin aidan tai puun koloihin asetettuja pikkupurkkeja ja valeoksia. Eräs kätkö (jota emme koskaan löytäneet), oli ilmeisesti erään museotraktorin konepellin alla naamioituna traktorin osaksi. Joidenkin kätköjen idea ei ole ollenkaan se, että ne olisi jotenkin vaikea löytää, vaan pikemminkin erikoisuus tai vain iso koko. Suurin löytämäni kätkö on vanha sähkökaappi, jonka avain oli seinälokerossa piilossa, ja jonka sisällä oli lokikirja, ja kaikenlaista tavaraa tähän tapaan.

On olemassa myös toiminnallisia kätköjä. Olen kuullut esimerkiksi kätköstä, jonka koordinaateista löytyi kaukosäädin. Kaukosäädintä painamalla kuului jostain päin ääni, jota seuraamalla löytyi oikea kätköpurkki. Lisäksi olen nähnyt kuvia mm. kätköistä, joissa on pitänyt yhdistää oikeat sähköjohdot, jotta kätköpurkissa ollut sähkölukko avautuu ja lokikirja on saatu esiin. Olen myös itse löytänyt kätkön, jossa oli lukkoja, ja avaimia varmaan kymmenen kertaa enemmän kuin niitä lukkoja. Lisäksi olen kuullut ainakin kahdesta kätköstä, joissa kätköpurkki nousi esiin kapean kiinteän putken pohjalta, kun sinne kaatoi vettä.

Olen koonnut allaolevaan galleriaan (sen saa auki klikkaamalla Pinterest painiketta) monenlaisia minusta mielenkiintoisia kätköpurkkeja ja piilotustapoja. Noista suurin osa taitaa olla ulkomailta otettu, joten eivät pilaa iloa paljastamalla mitään erityistä!

Follow Marjaana Viitanen's board Geocaching on Pinterest.


Geokätköily on siis paitsi ulkoiluharrastus ja omanlaistansa seikkailemista, myös luovaa pohdintaa - ainakin jos innostuu piilottamisesta. Jos olisin yhtään kätevämpi käsistäni, minulla olisi varmaan vaikka miten monta erilaista mielenkiintoista kätköpurkkia odottamassa metsään vientiä..
Maryjane

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti